25. obletnica ustanovitve OZVVS Ljubljana

Ljubljana

OZVVS Ljubljana vse najboljše za 25. rojstni dan

Drage veteranke in veterani,

22. junija 1999 je bilo ustanovljeno območno Združenje veteranov vojne za Slovenijo Ljubljana. Za predsednika je bil takrat izvoljen Jamnik Andrej nato pa Dušan Presetnik, ki to funkcijo še vedno opravlja.

Prehodili smo lepo pot, izvedli izjemo število dogodkov, izletov, druženj, tako med seboj kot sorodnimi domoljubnimi in veteranskimi organizacijami. Mislim, da smo lahko ponosni na prehojeno pot, ki smo jo naredili, saj smo letos organizirali XIII. Pohod v spomin Toniju Mrlaku, strokovne ekskurzije po Sloveniji, izvedli humanitarne akcije kot je vsakoletno barvanje porodnih blokov v porodnišnici Ljubljana in Postojna pod vodstvom predsednika OZVVS Ljubljana Dušana Presetnika, zbiranje hrane za Anino zvezdico, finančna, materialna in strokovna pomoč našim članom. Izdaja jubilejnih plaket, znamke in značk pod idejno zasnovo Metoda Šavsa podpredsednika OZVVS Ljubljana in sedaj predsednika pokrajine, skrb za spominska obeležja. Organiziramo razstave, predavanja in izlete za dijake, srednješolce ter vse zaintersirane organizacije. Najbolj pa smo lahko ponosni, da smo pred tremi leti junija 2021 pod pokroviteljstvom Mestne občine Ljubljana in v sodelovanju z PVD Sever Ljubljana in Veterani mesta Ljubljana 90/91 postavili spomenik Braniteljem Ljubljana na Trgu mladinskih delovnih brigad na Viču.

Naše temeljno poslanstvo ostaja še naprej, da dogodki kateri so se zgodili v letih 1990/1991 ne gredo v pozabo, naj bo trajen opomnik na pogum, enotnost in neomajno vero v boljšo prihodnost, ki so jo naši branitelji izkazali pred več kot tremi desetletji. Združujemo tiste udeleženke in udeležence priprav na vojno ali vojne za Slovenijo, ki so ne glede na njihova politična in svetovno nazorska prepričanja aktivno sodelovali v pripravah na vojno oziroma neposrednih obrambnih aktivnostih v vojni za ubranitev samostojne in neodvisne Republike Slovenije v obdobju od 17. maja 1990 do 26. oktobra 1991. OZVVS Ljubljana pod ZVVS sodeluje s sorodnimi veteranskimi organizacijami doma in v tujini.

Skupaj v vojni skupaj v miru in naj ne bo nikoli pozabljeno!

 

Dušan Presetnik

Predsednik OZVVS Ljubljana